Γιατί να θηλάσω;

Γιατί να θηλάσω;
Το γάλα κάθε θηλαστικού περιέχει σε περίσσεια το συστατικό εκείνο που εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους.
Για παράδειγμα, το γάλα της φώκιας είναι πλούσιο σε λιπαρά, διότι οι φώκιες χρειάζονται σωματικό λίπος για να προσαρμοστούν στο πολύ κρύο περιβάλλον. Το γάλα της αγελάδας έχει σε περίσσεια ασβέστιο (μεγάλο φορτίο για τα ανώριμα νεφρά του βρέφους) ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα τα κόκκαλα του νεογέννητού της, μια που το μοσχαράκι σηκώνεται αμέσως μετά την γέννηση. Όργανο επιβίωσης του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος. Στο μητρικό γάλα περιέχονται στην σωστή αναλογία όλες οι απαραίτητες ουσίες για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία ως γνωστό, επιτελείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.Για αυτό τα θηλάζοντα βρέφη έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης-IQ.
Το μητρικό γάλα είναι μικροβιακά καθαρό και δύσκολα μολύνεται, ενώ περιέχει και ουσίες μοναδικές για την άμυνα του βρέφους (αντισώματα, ένζυμα, αυξητικοί παράγοντες…). Τα βρέφη που δεν θηλάζουν αρρωσταίνουν συχνότερα από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδες κ.α.
Το μητρικό γάλα είναι δωρεάν και το έχει η μαμά μαζί της όπου και αν βρίσκεται χωρίς να νοιάζεται για αποστείρωση.
Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στον μαστό και στο σώμα της γυναίκας και ο θηλασμός βοηθά στην σταδιακή προσαρμογή του στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση-μορφή.
Έχει βρεθεί από πολλές μελέτες ότι τα παιδιά που δεν θήλασαν, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από:
Οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα
Πνευμονία
Υπέρταση
Διάρροια
Μηνιγγίτιδα
Ασθματική βρογχίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Σακχαρώδη διαβήτη
Παχυσαρκία
Νεκρωτική εντεροκολίτιδα
Κοιλιοκάκη
Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Παιδικό καρκίνο
Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου
Οι μητέρες που δεν θηλάζουν κινδυνεύουν από:
Καρκίνο μαστού (47 επιδημιολογικές μελέτες ->50.302 με διεισδυτικό καρκίνο του στήθους και 96.973 κοντρόλ => για κάθε 12 μήνες θηλασμού μείωση του ρίσκου για καρκίνο κατά 4.3%, προστασία από μείωση οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του θηλασμού)
Καρκίνο ωοθηκών (27% μεγαλύτερος κίνδυνος σε μη θηλάζουσες)
Οστεοπόρωση (4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μετά την εμμηνόπαυση για γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει)
Διαβήτη κύησης
Υπέρταση
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Μεταβολικό σύνδρομο (θηλασμό >9μήνες -> μείωση μέχρι και στο μισό τον κίνδυνο για 20 χρόνια μετά)
Υπερλιπιδαιμία (20% μικρότερη πιθανότητα αν έχει θηλάσει >12μήνες)
Αναιμία (άμεσα μετά το θηλασμό αλλά και μακροπρόθεσμα μέσα από την αμηνόρροια θηλασμού)
Δυσκολία απώλειας βάρους αλλά και σωστή επαναφορά του σώματος στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση (κινητοποίηση λίπους από τα σημεία που συσσωρεύται κατά την εγκυμοσύνη, ενώ 500-600 θερμίδες/μέρα για θηλασμό)
Νίκος Βαράκης
Παιδίατρος
www.paidiatre.gr