Κουλουράκια Πασχαλινά!

Καιιιι πάμε όλοι μαζί :
“Με τα δυό χεράκια, πλάθω κουλουράκια, κουλουράκια, κου-λου-ρά-ά-κια!” !
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μετά απο πάμπολλες αποτυχίες τα πέτυχα όπως τα ήθελα!
Από πέρυσι, εκεί κοντά στο Πάσχα, μου στέλνατε μηνύματα ρωτώντας με για συνταγή κουλουρακίων (τρέμε Μπαμπινιώτη) χωρίς ζάχαρη.
Και μαντέψτε… Από πότε κάνω προσπάθειες!
Ναι, το ομολογώ, δε τα πετυχαίνω όλα με την πρώτη…
Πότε τα άτιμα έβγαιναν άγλυκα (μη ξαναδιαβάσω πουθενά για αναλογίες περί αντικαταστάσεως ζάχαρης με μέλι γιατί ότι δοκίμασα ήταν όοοοολα λάθος!), πότε έβγαιναν ότι πρέπει για να τα πετάς σαν πετρούλες στη θάλασσα (τόσο μαλακά και αφράτα, ναι, τόσο) και δυστυχώς πετάξαμε πολλές απ αυτές τις “πετρούλες”.
Αυτή τη φορά όμως μου έκατσαν, τα πέτυχα!
Το αποτέλεσμα; Όπως ήθελα, μαλακά και αφράτα κουλουράκια (Πασχαλινά τα ονομάζω) χωρίς ίχνος ζάχαρης!
Να διευκρινήσω πώς λόγω μελιού δε γίνονται τραγανά, οπότε αν ψάχνετε για τραγανά δεν…
Κουλουράκια Πασχαλινά! (by Mamangelic.com)
(άνευ ζάχαρης και γίνονται και άνευ γαλακτοκομικών)
Υλικά (για 50 κουλουράκια)
• 2 αυγά (σπασμένα ζύγιζαν περ. 100γρ. )
• 300 γρ. μέλι
• σποράκια ή εκχύλισμα βανίλιας
• ξύσμα 2 μανταρινιών (ή ενός πορτοκαλιού)
• 50 γρ. χυμός μανταρίνι (ή πορτοκάλι)
• 50 γρ. γάλα (ζωικό ή καρύδας ή μπορείτε αντί για γάλα να βάλετε μόνο 100 γρ. χυμό)
• 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (ή λάδι καρύδας, προτιμήστε άοσμο)
• 670 γρ. περίπου φαρίνα + λίγα γραμμάρια για το πλάσιμο
• 1 αυγό για το αυγούλωμα
• 2 τσιμπιές αλάτι
• στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερο (Κ) το μέλι με το βούτυρο (ή λάδι καρύδας) να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά, το χυμό, το γάλα (ή μόνο χυμό, ό,τι έχετε επιλέξει), τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Σταματάμε το χτύπημα, βάζουμε το γάντζο (ή σε απλό μίξερ τα γαντζάκια) και προσθέτουμε το αλεύρι.
Όταν πιάσετε τη ζύμη θα δείτε ότι κολλάει λιγάκι, είναι φυσιολογικό λόγω του μελιού!
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί κανά 10λεπτο και με αλευρωμένα πάντα χέρια πλάθετε τα κουλουράκια σας (πάντα να τα αλευρώνετε για να μη κολλάνε).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC, αντιστάσεις, μεσαία θέση σχάρας (πάντα σε λαδόκολλα) για 20-22 λεπτά το πολύ (μέχρι να πάρουν ξανθό χρωματάκι!).
Διατηρούνται καιρό σε καλά κλεισμένο τάπερ και είναι σχετικά μαλακά και αφράτα (όχι τραγανά λόγω μελιού). Την ώρα που ξεφουρνίζονται είναι απ΄ έξω τραγανά και μέσα μαλακά, την επόμενη μέρα είναι μαλακά (το μέλι κρατάει υγρασία).
Καλή επιτυχία!
MAMANGELIC
Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη
www.mamangelic.com