Μελομακάρονα Mamangelic!

από | Δεκ 19, 2021

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ποιό είναι το πρώτο νηστίσιμο γλυκό που υπάρχει σε κάθε σπίτι (και ας μη νηστεύει κανείς τους!) ;
Nαι, τα μελομακάρονα, αυτά τα μικρά σιροπιαστά γλυκάκια με το καρύδι και τα τόσα αρώματα, που δε μπορείς να αρκεστείς στο να φας μόνο ένα!
Από πέρυσι που ανέρτησα την φανταστική συνταγή με τα μελομακάρονα χωρίς γλουτένη που είχα κάνει (τα θυμάστε; δείτε τα εδώ) είχα μηνύματα που μου ζητούσατε να βάλω μια συνταγή για κανονικά μελομακάρονα.
Δε σας κρύβω ότι δε το σκεφτόμουν καν, μιας και σκεφτόμουν πράγματα του τύπου “που πας να κάνεις κι εσύ συνταγή, υπάρχουν τόσες δεκάδες, χώρια που σίγουρα θα διαβάζεις σχόλια τύπου, α, προτιμώ της τάδε, του τάδε…” αλλά μου φαίνεται τελικά υπερ-ισχύει ο ..μαζοχισμός μέσα μου!
Προχθές λοιπόν, εκεί που καθόμουν το πήρα απόφαση.
Να κάνω μια δοκιμαστική συνταγή που να βγαίνουν λίγα κομμάτια (μη πάνε χαμένα και τα υλικά, κρίμα θα ‘ναι!) και ό,τι γίνει!
Και πέτυχε!
Τώρα μπορώ να πάω να παίξω τζόκερ, το δηλώνω!
Βγήκαν τα πιο μυρωδάτα, ζουμερά, μαστιχωτά και κάργα μελωμένα (χωρίς να είναι νιανιά!) μελομακάρονα έβερ!
Και με μια τσαχπινιά.. Αντί για πορτοκάλι έβαλα το αγαπημένο μου εποχιακό και ολόγλυκο φρούτο, το μανταρίνι!

Δείτε το χρυσό μου πόσο ζουμερούλι είναι!

Μελομακάρονα Mamangelic!
(άνευ ζάχαρης)



Υλικά (για περίπου 28 κομμάτια)

• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
• 130 γρ. μέλι (το παίρνω από εδώ)
• 4 γρ. κανέλα (1 κ.γ. γεμάτο)
• 1/2 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο
• 1/2 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
• ξύσμα από 3 μανταρίνια
• 80 γρ. φρέσκο χυμό από μανταρίνια
• 10 γρ. κονιάκ (ή αν δε βάλετε +10 γρ χυμό)
• 150 γρ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
• 2-3 γρ. αλάτι
• 1/2 κ. γ. μπέικιν
• 1/3 κοφτό κ. γ. σόδα

Για το σιρόπι

• 235 γρ. νερό
• 360 γρ. μέλι
• 2 φλούδες από μανταρίνια μικρά
• τη φλούδα από ένα λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας

2oς τρόπος

Με μερικές αλλαγές με αντικατάσταση μελιού με καστανή ζάχαρη και προσθήκη σιμιγδαλιού στη ζύμη των μελομακάρονων

• 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 75 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1 κ.γλυκού κανέλα
• 80-100 γρ. καστανή ζάχαρη
• 150 γρ. χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι
• ξύσμα απο 3μανταρίνια ή 1 μεγάλο πορτοκάλι
• 1/2 κοφτό κ.γλυκού γαρίφαλλο
• 1/2 κοφτό κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
• 10 γρ. κονιάκ (ή εξτρά 10 γρ. χυμού)
• 150 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο
• μια τσιμπιά αλάτι
• 1/2 κ.γλυκού μπέικιν
• 1/3 κ. γλυκού σόδα

Για το σιρόπι

• 235 γρ. νερό
• 360 γρ. μέλι
• 2 φλούδες από μανταρίνια μικρά
• τη φλούδα από ένα λεμόνι
• 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα (πχ. απ’ αυτές που βράζουμε γάλα) και μετράμε 5 λεπτά (απ΄το σημείο βρασμού).
Αφήνουμε να κρυώσει και συνεχίζουμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα μας τα υλικά εκτός του αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και έτοιμη η ζύμη μας!
Τόσο απλό!
Μπορείτε αν θέλετε να “ζυμώσετε” ίσα ίσα για σιγουριά (μήπως δεν έχουν ανακατευτεί καλά) αλλά για ελάχιστα!
Αφήνετε να σφίξει για 10 λεπτάκια και κατόπιν πλάθετε τα μελομακάρονα σας (28γρ. το κάθε ένα), αν θέλετε για την τσαχπινιά κάνετε και σχεδιάκι και ψήνετε στους 180oC στη μεσαία σχάρα, αντιστάσεις, μέχρι να πάρουν χρωματάκι (τα κοιτάμε κυρίως απ΄την κάτω μεριά), εμένα ψήθηκαν στα 25 λεπτά ακριβώς.
Μόλις τα βγάλουμε, έτσι καυτά καυτά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε περίπου 10-15 δευτερόλεπτα ( για τον άντρα μου που του αρέσουν αρκετά σιροπιασμένα τα αφήνω πιο πολλά δευτερόλεπτα) τουμπάρωντας τα συνέχεια (μπορείτε αν θέλετε να σιροπιάσετε μόνο ένα για δοκιμή και να μετρήσετε το χρόνο για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, μπορεί δηλαδή να σας αρέσει μελωμένο στα 23 δευτερόλεπτα ή στα 15. Κατόπιν συνεχίζετε με τα υπόλοιπα με το χρόνο που επιθυμείτε).
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!
Απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Λόγω  αποχής μου από γλουτένη επιχείρησα να τα φτιάξω με φαρίνα χωρίς γλουτένη και βγήκαν πεντανόστιμα! Απλά θα δείτε ότι θα χρειαστεί λίιιγο παραπάνω χυμός, περίπου 40-50 γρ. !

MAMANGELIC
Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη
www.mamangelic.com

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Όλα όσα συμβαίνουν στο Ηράκλειο!

Newsletter

Θες να ενημερώνεσαι άμεσα για τους νέους διαγωνισμούς του HerChild.gr;

Διαγωνισμοί

Λάβε μέρος και κέρδισε!

Tags:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το Max.gr βρήκε το «σπίτι» του!

Το Max.gr βρήκε το «σπίτι» του!

Καλωσορίζουμε το max.gr στο νέο του σπίτι! Έπειτα από 3 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας ως αμιγώς ηλεκτρονικό κατάστημα παιδικών ενδυμάτων, εγκαινιάζεται το νέο φυσικό κατάστημα στις Μεσαμπελιές, στην οδό Ευμαθίου 53! Παρασκευή 09 Ιουνίου στις 19:00 Για την ημέρα των...

«Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη»

«Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη»

«Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη» Σοφία Μαντουβάλου Εκδόσεις Μεταίχμιο Αν αναρωτιέστε με τι μοιάζει η αγάπη, αυτός ο σοφός πετεινός έχει την απάντηση: Είναι όμορφη όταν την κοιτάς, ζεστή και τρυφερή όταν την πλησιάζεις και σαν φως όταν της αγγίζεις. Είναι το συναίσθημα...

«Ο κόσμος της Σοφίας»

«Ο κόσμος της Σοφίας»

«Ο κόσμος της Σοφίας» Nicoby Vincent Zabus Εκδόσεις Μεταίχμιο – Αλεξάνδρεια Ένα καλτ μυθιστόρημα που έχει κατακτήσει δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες ανακαλύπτεται εκ νέου χάρη σε ένα graphic novel γεμάτο χιούμορ και σοφία. «Ποια είσαι;» Μια μέρα η Σοφία λαμβάνει ένα...

ΧΑΡΤΕΣ

ΧΑΡΤΕΣ

ΧΑΡΤΕΣ ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ MIZIELINSKI ALEKSANDRA, ΜΙΖΕΛΙΝΣΚΙ ΝΤΑΝΙΕΛ Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Με αυτό το βιβλίο θα κάνετε τον γύρο του κόσμου. Θα δείτε γκέιζερ στην Ισλανδία, καραβάνια στην έρημο της Αιγύπτου αλλά και τις πόλεις των Μάγια στο Μεξικό. Στην...

Γιατί να θηλάσω;

Γιατί να θηλάσω;

Γιατί να θηλάσω; Το γάλα κάθε θηλαστικού περιέχει σε περίσσεια το συστατικό εκείνο που εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους. Για παράδειγμα, το γάλα της φώκιας είναι πλούσιο σε λιπαρά, διότι οι φώκιες χρειάζονται σωματικό λίπος για να προσαρμοστούν στο πολύ κρύο...

“Η τελευταία γουλίτσα”

“Η τελευταία γουλίτσα”

"Η τελευταία γουλίτσα" Μαρίνα Πλούμπη Εκδόσεις Sweet Serendipities Ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην εξαιρετικά σημαντική μα και ευαίσθητη (τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα) περίοδο του αποθηλασμού των νηπίων. Είναι ένας«αποχωρισμός» δύσκολος, που...

Pin It on Pinterest

Share This